РЕГУЛЯРНІСТЬ МЕЙОЗУ В РАННІХ ГЕНЕРАЦІЯХ ГІБРИДІВ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ ЗІ ШТУЧНОЮ СПЕЛЬТОЮ - Січняк, О. Л (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2018)
Вивчали регулярність мейозу у гібридів F1, F2 і ВС1 м’якої пшениці Triticum aestivum L. cv. Фантазія одеська с ПЕАГ – амфіплоїдом від гібридизації T. dicoccum Schuebl. з Ae. tauschii Feld. et Kis. (=Ae. squarrosa L.). Регулярність мейозу була досить високою, що зумовлено значним ступенем гомології хромосом обох батьків, і достовірно покращувалася від F1 до F2 і ВС1. Покращення регулярності мейозу відображають нормалізація кон’югації хромосом і, особливо, мейотичний індекс. При цьому має місце суттєва гетерогенність по регулярності мейозу в залежності від генотипу окремої рослини. Рівень кон’югації хромосом є не єдиним фактором, що визначає регулярність мейозу при гібридизації м’якої пшениці і ПЕАГ. Суттєвий внесок у порушення регулярності мейозу роблять аномалії функціонування веретена поділу.