ФИЛЬТРАЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ МІДІЙ РІЗНИХ ФЕНОТИПІВ ОДЕСЬКОГО ПОБЕРЕЖЖЯ ЧОРНОГО МОРЯ - Наум, Е. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2018)
Вступ. Мідія Mytilus galloprovincialis (Lamarсk, 1819) – активний фільтратор морської води, грає важливу роль у процесах біологічного самоочищення. За характером розподілу фіолетового пігменту в зовнішньому призматичному шарі раковин мідій виділяють три фенотипи: Fа – пігмент відсутній; Fb – пігмент забарвлює весь шар; Fс – пігмент локалізований у вигляді радіальних полос, що чергуються з непігментованими зонами. Мета роботи – вивчити фільтраційну здатність різних фенотипів мідій. Методи. Матеріалом слугували мідії, що зібрані у квітні 2014 р. при температурі води 12°С. Дослід включає в себе двотижневу аклімацію мідій в природній морській воді з початковою солоністю. Експерименти проводили в діапазоні температур від 10°С до 30°С. Всього оброблено та проаналізовано 660 екземплярів мідій. Результати та висновки. У всьому досліджуваному діапазоні температури води частка фільтруючих молодих мідій всіх фенотипів становила: при 10 °С – 16-18 %; при 12 °С – 48 %; при 18 °С – 88 % (досягаючи оптимуму); при 20 °С – 70-73 % і при 24 °С – 36-38 %. Виявлено, що при 10, 20 і 24°С частка фільтруючих дорослих мідій знижувалася від фенотипу Fа до Fb і Fс. При 16 °С фільтраційна активність була характерна для мідій всіх фенотипів. При 18 °С максимум фільтруючих мідій відзначений у фенотипу Fа (98 %); для молюсків фенотипів Fb і Fс – по 91 %. Встановлено, що при максимальній температурі води 30 °С у молодих молюсків та дорослих мідій трьох фенотипів частка фільтруючих особин практично постійна – від 3 до 5 %.