СУЧАСНИЙ СТАН ВІКОВИХ ЕКЗЕМПЛЯРІВ ДУБУ ЗВИЧАЙНОГО ПАРКУ ІМ. ФЕДОРА МЕРШАВЦЕВА (М. КРИВИЙ РІГ) - Савосько, В. М.; Товстоляк, Н. В.; Домшина, К. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2018)
За дендрометричними і санітарними характеристиками та показниками декоративності з’ясовували сучасний стан вікових екземплярів дубу звичайного на території парку культури та відпочинку ім. Федора Мершавцева (м. Кривий Ріг). В межах території парку виявлено 64 екземпляри вікових дерев дубу звичайного. Вони згруповані у чотири локації: Фундатори Криворіжжя (чотири дерева), Криворізька діброва (46 дерев), Криворізький квартет (п’ять дерев), Гданцівські дуби (дев’ять дерев). Вікові дерева парку характеризуються: 1) унікальними дендрометричними показниками висоти дерева (від14 мдо38 м, в середньому25 м) та діаметру стовбуру (від37 смдо102 см, в середньому62 см); 2) задовільним санітарним станом та високою естетичністю; 3) наявністю вікових (100-200 років) та багатовікових (200-1000 років) екземплярів (вік двох дерев перевищує 300 р., вік восьми дерев перевищує офіційний вік нашого міста – 245 р.). Рекомендовано створення ботанічної пам’ятки природи «Вікові дерева дубу звичайного парку імені Федора Мершавцева (м. Кривий Ріг)».