ПРО CПОРІДНЕНІСТЬ ТА ПРИРОДУ ЯВИЩ, ЩО СПОСТЕРІГАЮТЬСЯ ПРИ ФОРМУВАННІ ПОСЕЛЕНЬ КРАПЧАСТОГО ХОВРАШКА (SPERMOPHILUS SUSLICUS GЬLD.) ТА ОНДАТРИ (ONDATRA ZIBETHICUS L.). - Лобков, В. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2009)
Порівнюються явища різкого збільшення чисельності і розмірів особин у початкових фазах формування просторових угруповань крапчастих ховрашків і ондатр. Запропоновано пояснення причин екологічного вибуху чисельності і її наступної стабілізації. Внутришньопопуляційна регуляція заснована на різноякісності особин, що народжуються на початкових етапах формування просторових угруповань і в наступний період. Вона забезпечується їхніми спадкоємними якостями і різними умовами розвитку молодняку. Особини перших поколінь походять від неспоріднених батьків і розвиваються в умовах несформованої просторово-етологічної структури і низької щільності населення. Для них характерні висока плідність самок, що зберігається протягом життя і великі розміри, що відповідає проявам гетерозису. У наступних поколіннях ефект гетерозису вгасає, а спарювання між спорідиненими тваринами почащаються. Потомство дрібніє, а плідність самок знижується.