ВИДОВИЙ СКЛАД, ЧИСЕЛЬНІСТЬ ТА БИОТОПНЕ РАСПОВСЮДЖЕННЯ ІКСОДОВИХ КЛІЩІВ У ПІВНІЧНОЗАХ ІДНОМУ ПРИЧОРНОМОР’Ї - Русев I. T. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2009)
У результаті багаторічного моніторингу природних і антропогенних экосистем Північно-Західного Причорномор’я виявлено 16 видів іксодових кліщів, серед яких домінували: Ixodes ricinus, Dermacentor pictus, Haemaphysalis punctata, Rhipicephalus rossicus. Встановлено, що антропогений фактор відіграє найважливішу роль у становленні видового складу й біотопного розподілу іксодових кліщів регіону, а сільськогосподарські тварини відіграють істотну роль у прокормі й підтримц і тривалого існування локальних поселень іксодових кліщів на території Північно-Західного Причорномор’я.