ДИНАМІЧНА СТРУКТУРА І НЕЛІНІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ НЕЙРОНІВ - Колесников, А. В.; Карпов, Л. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
У роботі розглядаються динамічні властивості нейронів із трьох різних позицій. З погляду експериментальної фізіології нейрона і нейронних систем особливо важливі статистичні характеристики клітинних реакцій, причому не тільки середні значення рівнів збудження, наприклад, середні частоти розрядів, але й відповідні моменти статистичного розподілу більш високих порядків, найважливіший з яких – дисперсія. Розглядається взаємозв’язок цих статистичних характеристик і клітинні механізми, що породжують розглянуті динамічні властивості. Інша точка зору, основою якої є теорія клітинної збудливості, дозволяє розглянути реакції нейронів у малих інтервалах часу. Розглядається можливість уявлення процесів збудження як коливань у сильнонелiнiйнiй квазиконсервативнiй системі. Третя точка зору, що поєднує дві попередні, ґрунтується на розгляді сумарних (породжуваних різними механізмами) процесів у великих інтервалах часу. Показана можливість використання для опису нейронних процесів принципу максимальної розмаїтості динамічного поводження. На підставі цього підходу розглядаються процеси клітинної адаптації.