ЕФЕКТИ ПІСЛЯ ІМУНІЗАЦІЇ ТВАРИН МІАСТОГЕННИМИ СИРОВАТКАМИ КРОВІ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ ЦИТОТОКСИЧНОСТІ - Клімова, О. М.; Божков, А. І.; Сушков, С. В.; Лавінська, О. В.; Биченко, К. О.; Агаркова, А. М.; Ворфоломєєва, В. І.; Кургузова, Н. І. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2020)
Вступ. Під дією чужорідних антигенів в організмі відбувається його сенсибілізація, що відображає ступінь реактивності організму і ступінь імуногенності введенного матеріалу. Модель імунізації тварин може бути використана для з’ясування природи різних антигенних агентів, в тому числі міастогенних факторів. Цікавим є оцінка характеру впливу імуногенних міастогенних факторів на ланки імунної системи (фагоцитоз, опсонізуючі фактори комплементу). Мета. Оцінити імунофізіологічні ефекти після імунізації тварин міастогенними сироватками крові з різним ступенем цитотоксичности, отриманих від пацієнтів з тімуснезалежною і тімусзалежною міастенію. Методи. Проводили 4-кратну імунізацію тварин міастогеннимі сироватками з різним рівнем цитотоксичності: М - міастенія без морфо-функціональних змін тимуса (низька цитотоксичность), МГ - міастенія на тлі гіперплазії тимуса (середня цитотоксичность), МТ - міастенія на тлі тимоми (висока цитотоксичність). Визначали активність кисеньнезалежного і кисеньезалежного фагоцитозу за допомогою світлової мікроскопії; концентрацію С3 і С4 компонентів комплементу - іммунотурбідіметрічним методом. Результати. В результаті імунізації у тварин виявляли зміни температури - як реакцію на введення імуногенної міастогенної сироватки. У тварин, імунізованих сироватками зі середнім і високим ступенем цитотоксичности, виявили зниження адгезивних властивостей (фагоцитарний індекс) нейтрофілів в 1,7 і 1,5 рази відповідно і зниження перетравлюючої функції нейтрофілів (індекс завершеності фагоцитозу) в середньому на 20% в порівнянні з контролем. У всіх імунізованих тварин індекс стимуляції, що відображає активність НАДФ-Н-оксидази нейтрофілів був знижений. Після дії міастогенної сироватки з низьким і високим рівнем цитотоксичності концентрація С3 компонента комплементу була на 15% нижче, ніж в контролі. Введення високоцитотоксичної сироватки призводило до зростання концентрації С3 компонента комплементу на тлі зниження температури. Подвоєння концентрації С4 компонента комплементу у тварин, сенсибілізованих сироваткою з низьким ступенем цитотоксичности, супроводжувалося підвищенням температури. Висновки. Міастогенні сироватки різного ступеня цитотоксичності сенсибілізували фактори вродженого імунітету - фагоцитоз і білки комплементу, що призводило до порушення в процесах опсонізації, поглинання, процесингу та презентації антигену, і супроводжувалося зміною фізіологічних параметрів. Ключові слова: імунізація; міастогенная сироватка; цитотоксичность; фагоцитоз; комплемент