ОЦІНКА ВПЛИВУ ХАРЧОВИХ БАРВНИКІВ НА DROSOPHILA MELANOGASTER MEIGH - Алєксєєва, Т. Г.; Шерен, А. В. Шерен; Білоконь, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2020)
Проблема. Опубліковані результати досліджень токсичності барвників синтетичного походження свідчать про те, що практично всі вони здатні в залежності від дози, проявити небажаний пошкоджувальний ефект. Мета. Біотестування синтетичних харчових барвників на Drosophila melanogaster. Методика. Дослідження проводили на мухах дикого типу лінії C-S. Вивчали показники пристосованості – плодючість і тривалість життя імаго, вирощених на живильному середовищі з додаванням синтетичних харчових барвників в діапазоні від мінімальної до максимальної концентрації, рекомендованої виробником. За показником середньої політенізації хромосом і розподілу клітин з ядрами різного ступеня політенізації оцінювали функціонування генетичного апарату клітин слинних залоз личинок дрозофіли. Основні результати. Досліджено ефект додавання в живильне середовище для Drosophila melanogaster дикого типу синтетичних харчових барвників Понсо червоного і Індигокарміну; протестований ряд концентрацій – повний діапазон рекомендованих виробником. Показано, що тривалість життя мух у всіх дослідних варіантах і контролі не мала достовірних відмінностей і приблизно становила 11–12 днів. Плодючість мух достовірно зменшувалася при використанні максимальної концентрації харчових барвників, рекомендованої виробником. Стан генетичного апарата клітин слинних залоз оцінювали за проходженням ними ендоціклов, що призводять до політенізації хромосом. Достовірне уповільнення швидкості ендоредуплікації встановлено під впливом мінімальних з рекомендованих виробником концентрацій обох барвників. Підвищення концентрації барвників, навпаки, стимулювало проходження наступних циклів ендоредуплікації. Висновки. Синтетичні харчові барвники Індігокармін® і Понсо червоний® не впливали на тривалість життя Drosophila melanogaster, але за внесення у високих концентраціях достовірно знижували плодючість піддослідних комах. Внесення зазначених барвників у мінімальних рекомендованих виробником концентраціях знижувало швидкість проходження циклів політенізації, властивих клітинам слинних залоз личинок дрозофіли. Ключові слова: Drosophila melanogaster, плодючість, тривалість життя, політенія, харчові барвники.