ВПЛИВ ДОЗОВАНОЇ НОРМОБАРИЧНОЇ ГІПОКСІЇ НА МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ГЕПАТОЦИТІВ НОРМОТЕНЗИВНИХ І ГІПЕРТЕНЗИВНИХ ЩУРІВ - Янко, Р. В.; Чака, О. Г.; Літовка, І. Г. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2020)
Проблема. Дослідження впливу дозованої гіпоксії на активність і морфометричні показники гепатоцитів щурів різних ліній. Мета: дослідити і порівняти морфо-функціональні зміни гепатоцитів нормо-і спонтанно-гіпертензивних щурів після впливу дозованої нормобаричної гіпоксії. Методика. Дослідження проведено в осінній період на 48 щурах-самцях лінії Wistar і SHR. Піддослідним тваринам щодня подавали гипоксическую газову суміш (12% кисню в азоті) в переривчастому режимі: 15 хвилин деоксигенації / 15 хвилин реоксигенації протягом 2-х годин. Тривалість експерименту складала 28 діб. З тканини печінки виготовляли гістологічні препарати за стандартною методикою. Морфометрію здійснювали за допомогою комп’ютерної програми «Image J». У суспензії мітохондрій гепатоцитів визначали активність сукцинатдегідрогенази і концентрацію білка. Основні результати. Виявлено, що і морфологічні зміни в паренхімі печінки, і біохімічні показники активності мітохондрій гепатоцитів у спонтанно-гіпертензивних щурів, що дихали гіпоксичною газовою сумішшю, виявлялися в більшій мірі, ніж у тварин лінії Wistar. У піддослідних тварин виявили збільшення кількості двоядерних клітин (лінія SHR) і ядерець в ядрах гепатоцитів, зростання ядерно-цитоплазматичного і ядерце-ядерного співвідношення, а також підвищення активності сукцинатдегідрогенази і концентрації білка (лінія SHR) в суспензії мітохондрій гепатоцитів. Ці дані можуть свідчити про зростання функціональної активності гепатоцитів і активації фізіологічної регенерації клітин на внутрішньоклітинному рівні. Висновки. Вплив дозованої нормобаричної гіпоксії має морфо-функціональні ознаки підвищення фізіологічної регенерації і активності паренхіми печінки у спонтанно-гіпертензивних щурів в більшій мірі, ніж у тварин лінії Wistar. Ключові слова: печінка; переривчаста гіпоксія; артеріальна гіпертензія.