ВПЛИВ ПОСУХИ НА ПШЕНИЦЮ НА РІЗНИХ СТАДІЯХ РОСТУ - Сидоренко, М. В.; Чеботар, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2020)
Кліматичні умови України та Одеської області зокрема поступово змінюються: середні температури зростають, розподіл опадів стає нерівномірним, частішають випадки екстремальних погодних умов, таких як посухи, зливи, значні коливання температури. Це призводить до необхідності проведення детальних досліджень впливу кліматичних факторів на економічно важливі рослини та механізмів формування ними посухостійкості. Така інформація сприятиме процесу створення універсальних сортів та покращенню систем агротехнічних заходів. Метою даної роботи була систематизація інформації про вплив дефіциту вологи на біохімічні процеси, ріст, розвиток та продуктивність пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.), залежно від фази розвитку, під час якої трапляється посуха у Південному степу України, зокрема в Одеському регіоні. Для цього було проаналізовано сучасні публікації на тему впливу посухи на пшеницю під час різних фенологічних фаз, а також простежено агрометеорологічні умови за останні двадцять років у Одеському регіоні, відзначено сучасні сорти пшениці, пристосовані до умов вирощування у посушливому південному регіоні України. Відмічено, що посуха впродовж вегетативної стадії чинить негативний вплив на накопичення біомаси та формування продуктивних пагонів, а під час цвітіння та дозрівання зерна зменшує врожай та погіршує його якість. На стадії проростання посуха спричиняє нерівномірну появу сходів, погіршує мінеральне живлення, пригнічує ріст надземних частин. На стадії кущіння формується менше продуктивних пагонів, знижується інтенсивність фотосинтезу, фенологічні фази зсуваються у бік прискорення. Посуха під час колосіння призводить до зменшення кількості зерен у колоссі. Під час цвітіння нестача вологи негативно впливає на фертильність та життєздатність гамет, а під час дозрівання зерна, пригнічує поділ клітин ендосперму та погіршує якість зерна. В цілому, не всі аспекти впливу посухи на біохімічні та фізіологічні процеси розвитку пшениці м’якої озимої відомі, тому необхідні подальші дослідження. Ключові слова: Triticum aestivum L.; фенологія; водний дефіцит; клімат; сорти. Key words: Triticum aestivum L.; phenology; water stress; climate; cultivars.