БІОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗЧИННИХ ЛЕКТИНІВ КУКУРУДЗИ В УМОВАХ ВОДНОГО ДЕФІЦИТУ ТА ГІПЕРТЕРМІЇ - Рищакова, О. В.; Молодченкова, О. О.; Петров, С. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2021)
Проблема. Реакція рослин на посуху і високу температуру включає взаємодію між різними молекулярними, фізіологічними і біохімічними процесами. Синтез ряду білків, присутніх за нормальних умов, включаючи лектини, збільшується разом із синтезом білків стресу в несприятливих умовах. Мета. Метою нашого дослідження було виявлення змін активності і біохімічних характеристик розчинних лектинів в проростках кукурудзи з різною посухостійкістю в умовах водного та теплового стресу для створення нових біохімічних методів оцінки посухостійкості. Методика. В дослідженнях використовували триденні проростки кукурудзи ( Zea mays L.) з різним рівнем посухостійкості: посухостійкі лінії Oд 329, ІK107 зM, непосухостійкі лінії ГK 26, ІK107ВС3 / 66. Лектинову активність визначали на підставі їх здатності аглютинувати трипсинізовані еритроцити білих щурів. Електрофорез виконували в 10 % ПААГ за методом Леммлі. Основні результати. Дослідження дозволило виявити підвищення активності розчинних лектинів (244–281 % від контрольного значення) за даних стресових чинників у посухостійких ліній і зниження активності розчинних лектинів (39–79 % від контрольного значення) у нестійких до посухи ліній. Методами висолювання сульфатом амонію, діалізу та афінної хроматографії були виділені та очищені розчинні лектини. Молекулярна маса виділених розчинних лектинів знаходиться в області 50–60 кДа. Виділенні лектини мали високу спорідненість до N-ацетилглюкозамін і D-фруктозо-6-фосфату. Висновки. Встановлено, що лінії кукурудзи, які достовірно відрізняються за рівнем посухостійкості, характеризуються підвищеною активністю розчинних лектинів у стійких лініях і зниженням цього показника в тканинах нестійких до дії посухи ліній.