ПРО ЗНАХІДКУ EUPHORBIA VALDEVILLOSOCARPA ARVAT & NYÁR. (EUPHORBIAСЕАЕ) В ПОНИЗЗІ МЕЖИРІЧЧЯ ДНІСТЕР-ТИЛІГУЛ - Бондаренко, О. Ю. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2021)
Мета. Вид Euphorbia valdevillosocarpa занесений до Червоної книги України (2009 року), де йому присвоєно категорію «знаходиться під загрозою зникнення». Має також наукове значення як бессарабський ендемік на східній межі ареалу. Раніше в нижній течії Дністровсько-Тилігульського межиріччя цей вид не зустрічався. Методи. Флора вивчалася маршрутним методом у 2018–2020 рр. Результати. Поблизу села Будячки, в долині, що з’єднує залізничну станцію «Карпово» (Одеса–Роздільна) і село Єгорівка (на узбережжі Хаджибейського лиману), виявлено нове для Одеської області місцезнаходження Euphorbia valdevillosocarpa. Місце – західний схил, який знаходиться в основній долині. Поруч з майданчиком знаходиться покинутий кар’єр з видобутку черепашнику. Рослини Euphorbia valdevillosocarpa зустрічаються тільки на схилах північної експозиції. Виявлено 20 рослин E. valdevillosocarpa, у кожної від 10 до 35 стебел. Мабуть, через несприятливі погодні умови в регіоні в 2020 році (посуха) рослини були значно меншими за розмірами порівняно з сухими зразками стебел минулого року (до 0,95–1,00 м). Основна частина стебел вегетативна, тільки третина рослин має залишки суцвіть. 06.2020 у деяких екземплярів відбулося повторне квітування на декількох стеблах. Висновки. Район дослідження не відноситься до екологічно значущих. Місцезнаходження виду в Одеській області представлено тільки в Тарутинському районі, населений пункт у с. Будячки – крайня східна точка регіону. Оскільки тут також відзначені созофіти різного рівня захисту, необхідно створити територію, що охороняється.