СИМПТОМАТИКА ОТРУЄННЯ СТАВКОВИКІВ (MOLLUSCA, GASTROPODA, LYMNAEIDAE) ХРОМ СУЛЬФАТОМ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - Стадниченко, А. П.; Уваєва, О. І.; Киричук, Г. Є. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2021)
Проблема. Іони Cr (III) – небезпечний для гідробіонтів гідромережі басейну Дніпра токсикант, роль якого для низки видів ставковиків на сьогодні виявилася недослідженою. Мета. Через це метою роботи було з’ясування діапазону концентрацій Cr (III) водного середовища, що викликають розвиток у цих тварин кожної з послідовних фаз патологічного процесу – отруєння їх означеним вище токсикантом, а також виявлення симптомокомплексів як патологічного, так і захисно-пристосувального характеру, притаманного кожній із них. Методика. Дослідження здійснено у 2018 р. у лабораторії зоології безхребетних ЖДУ ім. І. Франка на 344 екз. ставковиків Lymnaea atra, L. callomphala і L. turricula. Токсикологічний експеримент поставлено за методикою В. А. Алексєєва, інтенсивність серцевого ритму визначено за Д. А. Вискушенком, легеневого дихання – за В. І. Жадіним, величини середньодобового раціону – за А. П. Сушкіною, ураженість молюсків паразитами (Trematoda) і морфологічне обстеження їх органів – за Т. А. Гінецинською. Основні результати. Іони Cr (III) – водорозчинна ендогенна отрута високотоксичної дії, що локально впливає на респіраторний епітелій легень ставковиків і на їх покривний шкірний епітелій. Пригнічення, а пізніше – унеможливлення аеробного дихання веде до загибелі їх від асфіксії. Перебіг процесу отруєння – п’ятифазний. За 0,5 ГДК Cr (III) усі життєві функції ставковиків здійснюється на рівні норми (фаза байдужості), тоді як концентрації його у межах ГДК–2 ГДК викликають піднесення значень ритму їх серцебиття, інтенсивності легеневого дихання, процесів живлення і травлення, рухової (м’язової) активності (фаза стимуляції). За 3 ГДК Cr (III) симптомокомплекс фази пригнічення представлений брадикардією, різким послабленням дихальної і трофічної функцій, м’язової активності, натомість зростанням ступенів гідремії, пастозності, некрозу респіраторного епітелію і підстилаючих його тканин, виникненням кровотеч і крововиливів (депресивна, сублетальна і летальна фази). Висновки. Досліджені види ставковиків є високочутливими до дії на них іонів Cr (III) і можуть бути рекомендовані для використання їх як тест-об’єктів у системі гідроекомоніторингу стану поверхневих вод України.