ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЗВ’ЯЗКУ МІЖ ОКИСЛЮВАЛЬНИМ ДЕЗАМІНУВАННЯМ І ТЕРМОСТАБІЛЬНІСТЮ КОЛАГЕНУ ШКІРИ - Ель Та’алу, А. Б.; Гоенага, М. В.; Перський, Є. Е. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчено зв’язок між віковими змінами окислювального дезамінування e-NH2-rpyn лізилу та гідроксилізилу в колагені шкіри і термостабільністю його надмолекулярних структур у щурів лінії Wistar. Показано, що, підвищуючись до 3-місячного віку, вміст вільних е -NH2-rpyn в колагені залишається далі постійним, в той час як вміст вільних СОН-груп, починаючи з одного місяця, неухильно знижується з віком. У відповідності з цим внутрішньомолекулярне поперечне зв’язування колагенових надмолекулярних структур знижується від ІдоЗ місяців, після чого постійно підвищується до 24 місяців. Міжмолекулярне зв’язування не змінюється до 3-місячного віку, після чого теж починає збільшуватися. Це призводить до зниження їх термостабільності у період ВІД 1 ДО З місяців з подальшим її ростом до 24 місяців.