АНТИПРОТЕЇНАЗНА АКТИВНІСТЬ ФЛАВАНОЇДІВ - Макаренко, О. А.; Левицький, А. П.; Ходаков I. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
В дослідах in vitro вивчали інгібуючу дію 9 синтетичних і 3 рослинних флаваноїдів на протеолітичні ферменти еластазу, трипсин і хімотрипсин з підшлункової залози свині, а також колагеназу з Clostridium histolyticum. Для кожного з флаваноїдів і протеїназ встановлені значення ІС50, за рівнем яких оцінювали ступінь інгібуючої активності. Обговорюється перспективність застосування флаваноїдів, гальмуючих активацію протеолізу, що має місце при розвитку ряду захворювань.