АКТИВНІСТЬ КАТЕПСИНОПОДІБНИХ ПРОТЕЇНАЗ У РІЗНИХ ВИДІВ ЗМІЙ - Орлова, Л. Д.; Устянська, О. В.; Мотрук, Н. В.; Чернадчук, С. С.; Петров, С. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вперше виявлено наявність катепсиноподібних ферментів в препаратах, виготовлених з різних видів змій. Встановлено, що всі досліджувані препарати характеризуються наявністю активності катепсин-О-подібних протеїназ. Найбільш активними є катепсиноподібні протеїнази в препаратах з Vipera ursini Вопар (Гадюка степова) і з Natrix natrix (Вуж звичайний).