ТЕНДЕРНІ ЕФЕКТИ ЗАКРІПЛЕННЯ ПОРУШЕНЬ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ТОНКОЇ КИШКИ НАЩАДКІВ ОПРОМІНЕНИХ САМЦІВ ЩУРІВ ТА ЇХ ФАРМАКОКОРЕКЦІЯ - Сторчило, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Присутність біологічно активних речовин плодів розторопші плямистої в організмі опромінених щурів суттєво впливає на функціональну активність тонкої кишки у їх нащадків. Показано, що вживання мелених плодів розторопші інтактними самицями протягом лактації оптимізує наслідки опромінення самців у їх нащадків. Встановлено, що нормалізуючий ефект розторопші реалізується з урахуванням тендерних особливостей: нащадків опромінених натще самців та інтактних самиць, що отримували розторопшу протягом лактації, показники транспортної активності були найвищими серед усіх досліджуваних груп.