ДЕТЕКЦІЯ МОДИФІКОВАНОЇ ТРАНСЛОКАЦІЇ 1Rs.1Bl ЗА ДОПОМОГОЮ МОЛЕКУЛЯРНИХ МАРКЕРІВ У СЕЛЕКЦІЙНОМУ МАТЕРІАЛІ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ - Сударчук, Л. В.; Чеботар, С. В.; Рибалка, О. І. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
За допомогою ПЛР-детекції з молекулярними маркерами (Xrems1303, SR1R003, w-sec-P3/P4, GliB1.1, GliB1.2, Xgwm18, Xgwm550) у популяції F4 виявили модифіковану центричну транслокацію 1RS.1BL, в якій секаліновий локус Sec-1 заміщений на фрагмент хромосоми 1BS пшениці, що несе локус Gli-B1/Glu-B3 і містить проксимальний фрагмент 1RS хромосоми жита. Зазначений проксимальний фрагмент несе гени стійкості до борошнистої роси (Pm8), листової, стеблової, жовтої іржі (Lr26, Sr31, Yr9, відповідно). Запропонований підхід дозволяє ефективно ідентифікувати в селекційному матеріалі м’якої пшениці генотипи з модифікованою транслокацією 1RS.1BL.