ДИНАМІКА ПРОЛЬОТУ ПТАХІВ ЧЕРЕЗ ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ (ЧОРНЕ МОРЕ) ВОСЕНИ 2008 р. ТА НАВЕСНІ 2009 р. - Стойловський, В. П.; Ківганов, Д. А.; Корзюков, А. І.; Форманюк, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Показана динаміка осіннього (2008 р.) та весняного (2009 р.) прольоту птахів через о. Зміїний, переважно горобцеподібних. Вилов птахів павутинними сітками в цілому відображає тенденцію змін кількості птахів на острові, за винятком днів з сильним вітром. Під час осінньої експедиції 2008 р. у виловах домінували вільшанка (55,6 %), вівчарик-ковалик (8 %), волове очко (7,8 %), мухоловка мала (5,8 %), дрізд співочий (4 %). Навесні 2009 р. найбільш масовими видами були ластівка сільська, вівчарики ковалик та весняний, соловейко східний. Під час експедиції у виловах домінували кропив’янка чорноголова (24,2 %), соловейко східний (19,8 %), кропив’янка садова (13,9 %).