ЕКОГЕНЕТИЧНІ РЕАКЦІЇ ДРОЗОФІЛИ ПРИ ВПЛИВІ ВИСОКОЧАСТОТНИХ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ КОЛИВАНЬ - Задерей, Н. С.; Чабан, М. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчали генотипові особливості показників життєдіяльності різних ліній дрозофіли за тривалого впливу високочастотних електромагнітних коливань. З цією метою була сконструйована СВЧ-установка, яка продукувала сигнал, що представляв собою неперервну послідовність радіоімпульсів трапецієподібної форми з частотою повторів імпульсів 217 Гц та частотою електромагнітного випромінювання 890 МГц. З’ясовано, що найбільш чутливими до впливу високочастотних електромагнітних коливань є мухи дикого типу Normal та мухи мутантної лінії cinnabar, що виявилось у значному зниженні активності каталази в клітинах досліджуваних форм.