ЗМІНИ СПЕКТРА ПЕРОКСИДАЗИ АЛОПЛАЗМАТИЧНИХ ЛІНІЙ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ ЗА ГІБРИДИЗАЦІЇ - Січняк , О. Л.; Мандриченко , Т. А.; Тоцький , В. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджували ізозимні спектри пероксидази у алоплазматичних ліній м’якої пшениці та їх гібридів з Elytricum fertile та пшеницею Степняк 2К. Найбільш варіабельними виявилися електрофоретичні фракції ферменту з Rf 0,22 та Rf 0,10. Встановлено позитивний вплив цитоплазмиАе. Ventricosa на експресію ізоформ з Rf 0,65, 0,22 та 0,18, що іноді супроводжувалося збільшенням частки відповідної фракції в спектрі. Алоплазматичні лінії Донської напівінтенсивної реагували на гібридизацію переважно зменшенням частки та/або експресивності окремих фракцій пероксидази. В протилежність цьому у гібридів алоплазматичних ліній Миронівської 808 ці показники у порівнянні з материнськими формами зростали.