ОЗНАКИ АНТИПОДАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ДРУГОГО ТА ТРЕТЬОГО ПОКОЛІНЬ ПШЕНИЧНО-ЖИТНІХ ГІБРИДІВ У ПОРІВНЯННІ З БАТЬКІВСЬКИМИ ФОРМАМИ - Трочинська , Т. Г.; Бланковська, Т. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Проведено порівняльний аналіз генетико-статистичних параметрів клітин антиподального комплексу пшениці, жита та пшенично-житніх гібридів другого та третього поколінь. Встановлено, що кількість клітин-антипод, об’єм їх ядер та ядерець в зародковому мішку пшениці, жита та пшенично-житніх гібридів носять формоспецифічний характер. Найбільш стабільними ознаками антиподального комплексу досліджених злаків є сумарні об’єми ядер і ядерець його клітин. У ряді поколінь пшенично-житні гібриди за ознаками антиподального комплексу наближаються до материнської форми. Проведено порівняльний аналіз генетико-статистичних параметрів клітин антиподального комплексу пшениці, жита та пшенично-житніх гібридів другого та третього поколінь. Встановлено, що кількість клітин-антипод, об’єм їх ядер та ядерець в зародковому мішку пшениці, жита та пшенично-житніх гібридів носять формоспецифічний характер. Найбільш стабільними ознаками антиподального комплексу досліджених злаків є сумарні об’єми ядер і ядерець його клітин. У ряді поколінь пшенично-житні гібриди за ознаками антиподального комплексу наближаються до материнської форми.