ФЕНОЛОГІЯ БАБОК (ODONATA) ПІВДЕННОГО ЗАХОДУ УКРАЇНИ - Дятлова, О. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Для 38 видів бабок фауни південного заходу України встановлена приналежність до шести груп за періодами льоту: 53% відносяться до літньої, 18% — до літньо-осінньої, 13% — до весняної, 5% — до весняно-літньоосінньої, 8% — до весняно-літньої групи та 3% — до таких, що зимують на стадії імаго. Для двох підвидів (Calopteryx splendens ancilla і Orthetrum coerulescens anceps) та одного виду (Erythromma lindenii) дані про фенологію наводяться нами вперше для України. Для десяти видів розширені описані в літературі фенологічні спектри бабок для інших регіонів України. Найбільша кількість видів бабок, представники яких знаходяться у повітрі, відмічена у другій декаді червня.