ПОРІВНЯЛЬНИЙ ФЕНОТИПОВИЙ АНАЛІЗ РІЗНИХ ПОПУЛЯЦІЙ ERISTALIS TENAX L. ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Третяк , В. Р.; Сіренко , А. Г. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Метою роботи було дослідження мікроеволюційних процесів в популяціях сирфід Прикарпаття. Проведено популяційно-фенотиповий аналіз двох популяцій дзюрчалки Eristalis tenax L., зібраних на території Івано-Франківської області з використанням методів фенетики. Виділено 14 основних фенотипів (морф) та 19 фенотипових ознак, які мають різну відносну частоту стрівальності в популяціях і серед особин різних статей. Проведений порівняльний аналіз внутрішньопопуляційної і міжпопуляційної фенотипової мінливості.