ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ДРОЗОФІЛИ ЗА ТРИВАЛОГО ВЖИВАННЯ ЕКСТРАКТУ ЧИСТОТІЛУ - Гандірук, Н. Г.; Задерей, Н. С.; Тоцький, В. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчали генотипові особливості показників життєздатності різних ліній дрозофіли за тривалого вживання екстрактів чистотілу. З’ясовано, що краще пристосовані до нормальних умов генотипи є більш чутливими до токсичної дії алкалоїдів чистотілу. Вживання екстрактів чистотілу призводить до зменшення тривалості життя мух дикого типу С-S і мутантної лінії сп, яким властиві високі показники пристосованості. Плодючість мух мутантних ліній сп і vg є більш чутливою до надходження алкалоїдів чистотілу в організм, ніж мух дикого типу С-S. Стійкість до голодування за вживання екстракту чистотілу підвищується у мух мутантної лінії vg, яка має низькі показники пристосованості.