ФАРМАКОДИНАМІЧНА ВЗАЄМОДІЯ ЦИНАЗЕПАМУ ТА КЕТАМІНУ У ЩУРІВ - Майкова, Г. В.; Петровський, Є. П.; Судакова, О. П.; Онофрійчук, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Дослідили сумісну фармакодинамічну дію вітчизняного транквілізатора 1,4-безодіазепінового ряду — циназепаму та класичного анестетика — кетаміну на організм щурів. Було показано, що сумісно ці препарати викликають сумацію дії у випадку рефлексу перевертання та частоти серцевих скорочень, але не викликають істотних змін виявлення аналгетичного ефекту, рогівкового рефлексу та частоти дихальних рухів, які спостерігалися за окремого використання циназепаму та кетаміну.