МОРФОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЕРИТРОЦИТІВ ЩУРІВ ЗА штучної ГЕМОЛІТИЧНОЇ АНЕМІЇ НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ ВОДОРОСТІ SPIRULINA PLATENSIS У ЯКОСТІ ХАРЧОВОЇ ДОБАВКИ - Гладкій, Т. В.; Коломійчук, Т. В.; Сьомік, Л. І.; Карпов, Л. М.; Павліченко, О. Д.; Бузика, Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Показано, що при введенні щурам фенілгідразину (ФГ) на п’яту добу формується гемолітична анемія, яка характеризується значним зменшенням кількості, а також дегенеративними змінами морфології еритроцитів: анізоцитозом, пойкілоцитозом, гіпохромією, включеннями. У всіх щурів спостерігається активний регенеративний процес, що супроводжується появою великої кількості поліхроматофільних еритроцитів і нормобластів. Відновлення картини червоної крові за штучної анемії відбувалося інтенсивніше у тварин, що приймали як харчову добавку спіруліну. Чітких відмінностей у впливах дикого штаму спіруліни і мутантів 198 В і 27 G на хід регенеративного процесу не виявлено.