ПРОТЕЇНАЗИ СИРОВАТКИ КРОВІ ЖІНОК З ДОБРОЯКІСНИМИ ТА ЗЛОЯКІСНИМИ ПУХЛИНАМИ РЕПРОДУКТИВНИХ ОРГАНІВ - Вовчук, І. Л.; Бендерська , Н. В.; Чернадчук , С. С.; Мотрук , Н. В (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчали активність пептидгідролаз сироватки крові жінок, у яких гістологічно підтверджена наявність доброякісних або злоякісних пухлин репродуктивної системи. Встановлено, що на відміну від здоровихжінок, наявність доброякісних пухлин молочної залози або ендометрію супроводжується значним зменшенням активності як трипсиноподібних, так і катепсин-Dподібних протеїназ у сироватці крові. В протилежність цьому непластичні процеси в тканині яєчника супроводжуються збільшенням активності досліджуваних протеїназ у сироватці крові, а рівень активації катепсин-Dподібних протеїназ корелює зі ступенем злоякісності цього процесу. Наявність злоякісної пухлини в молочній залозі супроводжується збільшенням активності трипсиноподібних ферментів, а в ендометрії—катепсин-Dподібних протеїназ сироватки крові.Отримані результати можуть бути використані для розробки біохімічних критеріїв діагностики та прогнозу пухлин репродуктивної системи.