ВМІСТ ДЕЯКИХ ВІЛЬНИХ АМІНОКИСЛОТ У СИРОВАТЦІ КРОВІ ТА МОЗКУ ЩУРІВ ПРИ ГІПОКСІЇ ЗАМКНЕНОГО ПРОСТОРУ - Петросян, А. Л. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Через 20 хвилин гіпоксії замкненого простору у щурів лінії Вістар спостерігається збільшення кількості глутаміну, аланіну та гліцину в сироватці крові і в меншому ступені — кількості аспартату, глутамату, валіну та лейцину. В головному мозку виявлено зменшення кількості всіх досліджуваних амінокислот. Через 35-45 хвилин гіпоксії (агональний період) у сироватці крові достовірно збільшується тільки кількість глутаміну та гліцину, а у головному мозку — всіх досліджених амінокислот.