ОПТИМІЗАЦІЯ МЕТОДИКИ RAPD-АНАЛІЗУ ДЛЯ ДЕТЕКЦІЇ ПОЛІМОРФІЗМУ ПОСЛІДОВНОСТЕЙ ДНК У ЛІНІЙ КУКУРУДЗИ - Доменюк , В. П.; Вербицька , Т. Г.; Сиволап , Ю. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Проведений RAPD-аналіз для виявлення поліморфних послідовностей ДНК генотипів вихідних форм сегрегуючої популяції кукурудзи (ГК 26 ґ Мої 7). Пропонується поліпшена методика електрофоретичного аналізу продуктів довільно праймованої ПЛР у поліакриламідному гелі (система RAPDПААГ) з оптимальним співвідношенням: час розбігу — якість виразності — вартість методики. Використання запропонованої системи дозволило встановити два типи успадкування поліморфних ампліконів генотипом гібриду — домінування і кодомінування. Виявлене успадкування алелів за кодомінантним типом передбачається використати для розрахунків зчеплення поліморфних фрагментів з ознаками продуктивності кукурудзи.