ПЕРЕКИСНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА СИСТЕМА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В ЕРИТРОЦИТАХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ГІПОКСИЧНОЇ ГІПОКСІЇ - Абрамова, О. А.; Запорожченко, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджено вплив гіпоксичної гіпоксії на вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) і активність супероксиддисмутази, каталази, церулоплазміну та глюкозо-6-фосфатдегідрогенази в крові та органах щурів. Встановлено, що при гіпоксії відбувається активація ПОЛ в плазмі крові, еритроцитах, головному мозку, серці та печінці щурів. В еритроцитах щурів спостерігається зниження активності супероксиддисмутази та посилення активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.