ВПЛИВ IN VITRO ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА АКТИВНІСТЬ ТРИПСИНОПОДІБНОГО ФЕРМЕНТУ ЛИЧИНОК DROSOPHILA MELANOGASTER - Рижко, І. Л. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджували вплив іонів важких металів на частково очищену методами висолювання та іонообмінної хроматографії трипсиноподібну пептидгідролазу личинок дрозофіли. Показано, що на всіх етапах виділення фермент зберігає чутливість до іонів Со2+, Cu2+, Zn2+ та Cd2+ за гідролізу специфічного субстрату бензоїларгінін-п-нітроаніліду. Встановлено, що низькі концентрації солей важких металів на окремих етапах очищення пептидгідролази викликають активуючий ефект, тоді як високі (0,2 мМ та 0,4 мМ) сильно пригнічують анілідазну активність досліджуваного ферменту.