ВПЛИВ СКЛАДУ ЗАХИСНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ТА БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛІОФІЛІЗОВАНИХ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU315 - Басюл, О. В.; Ямборко, Г. В.; Іваниця, В. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.