ПОРІВНЯЛЬНА МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА RAPANA VENOSA (GASTROPODA: MURICIDAE, RAPANINAE) З РІЗНИХ АКВАТОРІЙ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЧОРНОГО МОРЯ - Ковтун, О. А.; Топтиков, В. А.; Тоцкий, В. Н. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
За матеріалами зборів 2008–2012 рр. (N=1657) вивчена розмірно-масова структура рапан з акваторії о. Зміїний, півострова Тарханкут і Одеської затоки. Показано, що в різних екологічних умовах, включаючи дефіцит харчових об’єктів, рапана формує адаптовані до місцевих умов екоугруповання, особини яких різняться за більшістю морфометричних параметрів і, імовірно, можуть представляти різні популяції.