ДИНАМІКА ЗАРАЖЕНОСТІ ПІР'ЯНИМИ КЛІЩАМИ (ACARI: ASTIGMATA) КРОПИВ’ЯНКИ ЧОРНОГОЛОВОЇ ТА ВІЛЬШАНКИ ЗВИЧАЙНОЇ, ЩО МІГРУЮТЬ ЧЕРЕЗ ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ (ЧОРНЕ МОРЕ, УКРАЇНА) - Подгорная, C. Я.; Кивганов, Д. А.; Черничко, Е. И.; Дели, О. Ф. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2018)
Проблема. Досліджено рівень зараженості пір'яними кліщами оперення кропив'янки чорноголової Sylvia atricapilla (Sylviidae) та вільшанки Erithacus rubecula (Muscicapidae), що мігрують через острів Зміїний (Чорне море, Україна). Мета роботи. Вивчити закономірності зараженості пір'яними кліщами кропив’янки чорноголової та вільшанки під час їх осінніх та весняних міграцій. Методи. Дослідження проводили протягом 2004–2010 рр. під час експедицій на острів Зміїний. Птахів відловлювали за допомогою «павутинних сіток». Усі птахи переглядалися на наявність кліщів. Відзначалася їх присутність (екстенсивність) та інтенсивність зараження ними пір'я різного типу. Зібраних членистоногих фіксували в 70 % водному розчині етилового спирту. Препарати виготовляли за загальноприйнятими для цієї групи методиками шляхом поміщення кліщів у рідину Гойєра. Результати та висновки. Досліджено зараженість кропив’янки чорноголової та вільшанки різного віку та у різні сезони року. Екстенсивність зараженості кропив'янки чорноголової під час весняних міграцій становила 33,33–84,03 %; під час осінніх міграцій – 67,74–100 % у молодих особин, 75–100 % у дорослих. Більш високою інтенсивність зараження була у осінніх мігрантів. Екстенсивність зараженості вільшанки під час весняних міграцій – 31,58–61,54 %; під час осінніх міграцій – 8,37–33,82 % у молодих особин, 5,88–27,27 % у дорослих. Більш високою інтенсивність інвазії виявилась у весняних мігрантів. Запропоновано оціночну шкалу для візуального визначення рівня зараженості оперення пір'яними кліщами, від 0 до 5 (від повної їх відсутності до більш ніж половини опахал зайнятих кліщами).