ЛЕКТИНОВА АКТИВНІСТЬ КИСЛОЇ ЛІПАЗИ НАСІННЯ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО (LINUM HUMILE MILL.) - Левчук, Г. М.; Войтович, О. М.; Лях, В. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2012)
Досліджували взаємозв’язок ліполітичної та лектинової активності насіння трьох генотипів льону олійного (Linum humile Mill.). Встановлено, що препарати ліпази, які були виділені при оптимальному для кожного генотипу значенні pH, мають найвищий рівень лектинової та ліполітичної активності. Лектинова активність залежно від концентрації проявляється по-різному. За високих концентрації білку у виділеному препараті (0,16–1,68 (мг/мл)-1) лектинова активність проявляється у вигляді гемолізу трипсинизованих еритроцитів кроля, а при низьких (1,35 ½ 103 – 1,85½109 (мкг/мл)-1) – у вигляді їх аглютинації.