ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЙНОЇ ДІЇ СПІРУЛІНИ І ЇЇ МУТАНТНИХ ШТАМІВ В УМОВАХ СТРЕСУ - Карпов, Л. М.; Павліченко, О. Д.; Єршова, О. М.; Каракіс, С. Г.; Майкова, Г. В.; Драгоєва, А. Г.; Лавренюк, Т. І.; Сагаріц, В. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2012)
Встановлена адаптогенна дія дикого штаму спіруліни і його мутантних штамів 198В і 27G на тлі хронічного стресу. Показано, що процедура інтрагастрального введення щурам фізіологічного розчину викликає стан стресу і, як наслідок, посилення перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) і підвищення вмісту β-ліпопротеїнів. Інтрагастральне введення щурам різних штамів спіруліни різною мірою знижує інтенсивність ПОЛ і рівень β-ліпопротеїнів, що свідчить про адаптаційні можливості спіруліни для організму.