Вплив афлатоксину В1 на процеси Пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантну систему еритроцитів і гепатоцитів щурів - Антоняк, Г. Л.; Федяков, Р. О.; Коваль, Н. К. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2011)
Провадили дослідження впливу афлатоксину в1 (AFB1) за умов одноразового парентерального введення в дозі 0,5 мг/кг на процеси пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) та активність ферментів антиоксидантної системи в еритроцитах і гепатоцитах щурів. Установлено, що на 7-му і 14-ту доби експерименту в клітинах тварин відбувається інтенсифікація ПОЛ та пригнічення активності ферментів-антиоксидантів (супероксиддисмутаза, глутатіонредуктаза). Це свідчить, що одним із механізмів патогенної дії афлатоксинів може бути індукція процесу утворення вільних радикалів та ініціація реакцій пероксидного окиснення ліпідів, що призводить до зниження антиоксидантного захисту.