ДОСЛІДЖЕННЯ ҐРУНТОВИХ МІКРООРГАНІЗМІВ НА ШАХТНИХ ВІДВАЛАХ БОРИСЛАВСЬКОГО ОЗОКЕРИТОВОГО РОДОВИЩА - Кречківська, Г. В .; Царик, Й. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2011)
Проведено дослідження мікробіологічного складу та агрохімічних показників субстратів шахтних відвалів Бориславського озокеритового родовища. Із зразків виділені різні екологічні групи мікроорганізмів, а саме: сапрофіти, целюлозорозкладаючі мікроорганізми, нітрифікатори, ологонітрофіли, сульфатвідновлювальні та безбарвні сіркоокиснювальні бактерії, мікроскопічні гриби. У субстратах вміст органічного вуглецю (0,63–1,41%) і «гумусу» (1,11–2,25%) є низьким. Виявлено помірний кореляційний зв’язок між чисельністю мікроорганізмів і вмістом органічного вуглецю в шахтних субстратах.