ВМІСТ ДЕЯКИХ МЕТАБОЛІТІВ НІКОТИНАТУ В ТКАНИНАХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ОДНОРАЗОВОГО РЕНТГЕНІВСЬКОГО ОПРОМІНЕННЯ - Кокошкіна, О. О.; Запорожченко, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
За допомогою радіохроматографічного методу вивчали вміст нікотинату, НАД + НАДФ, НАДН + НАДФН та нікотинурової кислоти в тканинах щурів за умов опромінення в дозі, що викликає променеву хворобу ІІІ ступеня важкості. Опромінення щурів (поглинена доза 6 Гр) призводить до збільшення вмісту нікотинамідних коферментів, особливо їх окиснених форм. Парентеральне введення екзогенного нікотинату до опромінення супроводжується відносним збільшенням вмісту в тканинах НАДН + НАДФН, що дозволяє рекомендувати вітамін РР як радіопротекторний засіб.