ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ КІЛЬКІСНИХ ОЗНАК В РІЗНИХ ПОПУЛЯЦІЯХ РОСЛИН ЯЧМЕНЮ ПІСЛЯ ОБРОБКИ НАСІНИН КОЛХІЦИНОМ - Кедік, Р. І.; Топтіков, В. А.; Дьяченко, Л. Ф.; Тоцький, В. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Проведено аналіз варіювання кількісних ознак у популяціях ячменю різних генотипів після обробки насінин колхіцином. Встановлено, що кореляційні зв’язки між досліджуваними ознаками не є постійними і змінюються в залежності від зовнішніх умов. Після обробки насінин колхіцином у отриманих рослин кількість достовірних кореляцій між досліджуваними ознаками суттєво збільшується. За допомогою дисперсійного аналізу розраховано внесок обробки насінин колхіцином у формування мінливості досліджуваних кількісних ознак: значний вплив колхіцин чинить на розвиток генеративних структур рослини по таких ознаках, як фертильність продуктивних пагонів, загальна маса колосу, маса і кількість сформованих насінин на кущі та у колосі.