СУЧАСНИЙ СТАН ДЕНДРОФЛОРИ ПАРКА-ПАМ’ЯТКИ САДОВО-ПАРКОВОГО МИСТЕЦТВА МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ «ПАРК ІНСТИТУТУ ім. В. П. ФIЛАТОВА» - Немерцалов, В. В.; Коломійчук, В. П.; Васильєва, Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2021)
Проблема. Важливість дослідження різноманітності дендрофлори на територіях природно-заповідного фонду, включаючи штучні об’єкти. Дендрофлора одеських парків систематично не вивчалась, і деякі публікації на цю тему стосуються або дендрофлори міста в цілому, або опису окремих парків, крім того, ці дані частково застаріли і не відображають сучасний стан зелених насаджень. Мета. Проведення інвентаризації деревних та чагарникових рослин парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва місцевого значення "Парк інституту ім. В.П. Філатова", аналіз таксономічної будови дендрофлори, різноманітності життєвих форм рослин, віку та кількісного складу зелених насаджень, виявлення рослин - фітосозофітів у парку. Методи. Під час інвентаризації деревних насаджень у парку проводився облік насаджень. Ідентифікацію видів дендрофлори проводили використовуючи сучасні довідники та визначники. Визначення життєвих форм (дерево, кущ, лоза) були визначені за І.Г. Серебряковим. Видові назви дерев та чагарників давали згідно з флористичними звітами та Визначником. Вік дерев та чагарників визначали шляхом аналізу їх біометричних показників. Досліджено віковий стан дерев та їх декоративні особливості. Основні результати. У 2020 році проведено інвентаризацію дендрофлори парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Інституту ім. В.П. Філатова» у м. Одеса. Виявлено 111 видів деревних рослин, які належать до 77 родів, 35 родин, 2 класів та 2 відділів, з них: дерев – 66 видів (59,5%), кущів – 39 видів (35,1%), ліан – 6 видів (5,4%). До відділу Pinophyta належать 22 види з 13 родів та 5 родин. Провідними за кількістю видів є родини Cypressaceae (12 видів) та Pinaceae (8 видів). Провідним за кількістю видів родом є Juniperus. До відділу Magnoliophyta належать 89 видів з 64 родів та 30 родин. Провідними за кількістю видів є родини Rosaceae (23 види), Salicaceae (8 видів), Fabaceae (7 видів), Aceraceae та Oleaceae (по 5 видів). Провідними за кількістю видів є роди клен (Acer) та тополя (Populus). У 9 видів виявлені декоративні форми. У парку росте 1019 екземплярів деревних рослин, 86 екземплярів дерев з 15 видів мають діаметр стовбура більше ніж 50 см. Серед фітосозофітів виявлено один вид, занесений до Червоної книги України (2009) – тис ягідний (Taxus baccata) та 31 вид рослин, включених до Red List of Threatened Species IUСN (2012), всього 178 екземплярів рослин дослідженого парку підлягають особливій охороні. Висновки. Дерева, які були висаджені в першій половині ХХ століття, мають історичне та культурне значення як живі свідки діяльності академіка В.П. Філатов та його соратників.