ІНТРОДУКЦІЯ ДЕРЕВ’ЯНИСТИХ ЛІАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ОЗЕЛЕНЕННІ М. КРИВИЙ РІГ - Бойко, Л. І.; Юхименко, Ю. С.; Данильчук, Н. М.; Шульга, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2021)
Проблема В зв’язку з швидкою тенденцією росту і розповсюдження вертикального озеленення у ландшафтний дизайн населених місць в Україні досить активно ведеться робота з вивчення дерев’янистих ліан. Інформація щодо біоекологічних особливостей дерев’янистих ліан в умовах нашого регіону та використання їх в озелененні міських територій практично відсутня. Тому метою роботи було підбити підсумки інтродукції дерев’янистих ліан в умовах Криворізького ботанічного саду НАН України, провести аналіз сучасного стану вертикального озеленення в м. Кривий Ріг, з’ясувати асортимент використовуваних рослин та довести можливості його розширення за рахунок інтродукованих та апробованих у ботанічному саду. Методи. Розподіл інтродукованих дерев’янистих ліан за походженням проведений за А. Л. Тахтаджяном. Оцінка життєздатності за шкалою життєздатності чагарників модифікованої на основі класифікації З. І. Лучник. Оцінка посухостійкості ліан за шкалою С. С. П’ятницького, зимостійкості за шкалою, прийнятою в ботанічних садах СРСР. Результати та висновки На Криворіжжі одним з перспективних напрямків при створенні сучасного ландшафтно-архітектурного озеленення міста є вертикальне озеленення на ос нові витких рослин. Джерелом збагачення асортименту рослин для озеленення міських територій є колекції ботанічного саду. У Криворізькому ботанічному саду інтродукція дерев’янистих ліан розпочата з 1983 р. Нині колекційний фонд нараховує 31 вид та 42 культивари, що презентують 15 родів та 13 родин. Визначено, що феноритміка інтродуцентів узгоджується з кліматичними умовами Правобережного Степового Придніпров’я, більшість з видів щорічно квітують, плодоносять, мають високі показники життєвого стану та декоративності. Більшість дерев’янистих ліан, інтродукованих у КБС, є досить посухостійкими (за шкалою П’ятницького отримали І бал), вони переносять короткі періоди посухи без значних морфологічних змін (види родів Wisteria, Campsis, Celastrus, Parthenocissus, Vitis, Ampelopsis). Проявом більш низького рівня посухостійкості (бал посухостійкості ІІ) у видів родів Lonicera, Actinidia була втрата тургору у листках, який відновлювався за нічний період та часткове пожовтіння листя. Виділено групи інтродукованих дерев’янистих ліан за способом кріплення до опори та за ступенем декоративності. Шляхом обстеження міських територій м. Кривий Ріг виявлено, що асортимент використовуваних дерев’янистих ліан представлений 10 видами та 7 культиварами з 10 родів та 10 родин. За результатами вивчення морфо-біологічних, еко- логічних властивостей та декоративних якостей рекомендовано ширше залучати до озеленення урбанізованих територій види Aristolochia manshuriensis, Akebia quinata, Celastrus flgellaris, Celastrus orbiculatus, Lonicera caprifolium ,Wisteria sinensis.