АНТИОКСИДАНТНА ДІЯ БІОМАСИ ШТАМІВ СПІРУАІНИ НА ФОНІ ХРОНІЧНОГО СТРЕСУ У ЩУРІВ - Єршова, О.М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджено вплив біомаси штамів Spirulinaplatensis (дикий тип, штам 27G та 198В) на вміст продуктів перекисного окислення ліпідів та активність глутатіон-редуктази печінки та нирок щурів на фоні хронічного стресу. Встановлено, що процедура внутрішньошлункового введення щурам фізіологічного розчину щодобово протягом двох тижнів викликає посилення перекисного окислення ліпідів і пригнічує активність глутатіонредуктази. Внутрішньошлункове введення за такою ж схемою щурам біомаси різних штамів спіруліни знижує інтенсивність перекисного окислення ліпідів, посилює активність глутатіонредуктази, що свідчить про адаптивну та антиоксидантну дію спіруліни для організму щурів.