АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕЯКИХ ПРИРОДНИХ БІОФЛАВАНОЇДІВ - Макаренко, О. А.; Левицький, А. П.; Литвиненко , В. I.; Ходаков, I. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Проведені дослідження антиоксидантної активності біофлаваноїдів, що виділили з рослинної сировини в модельних системах in vitro. Байкалін отримали з коріння шлемника байкальського, софорікозід — з плодів софори японської і флаволігнани — з плодів розторопши плямистої. Встановлена найбільш висока активність байкаліна, що більш ніж в 2 рази перевищує стандарт рутин за цим показником. Антиоксидантні властивості байкаліна виявляються за рахунок високої антирадикальної і хелатуючої, софорікозіда — антисупероксидної і хелатуючої, а флаволігнанів розторопши — антирадикальної дії.