ВПЛИВ ІОНІВ МЕТАЛІВ IN VITRO НА ПРОЯВ АКТИВНОСТІ ГІДРОЛАЗ ЕФІРІВ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ ЛИЧИНОК, ЛЯЛЕЧОК І ІМАГО DROSOPHILA MELANOGASTER - Андрієвський, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Використовуючи метод вертикально-пластинчастого лужного електрофорезу в поліакриламідному гелі, розділяли білки буферно-тритонових екстрактів тканин личинок, лялечок і самців імаго дрозофіли дикого типу Після електрофорезу гелі експонували в інкубаційному середовищі (рН 7,4), що містило а- і р-нафтилацетати, міцний синій, а також солі одно- і двовалентних (за виключенням германію) металів. Рівень активності окремих естераз визначали за інтенсивністю фарбування фракцій, що відповідають локалізації ферментів у гелі й утримують продукти азосполучення нафтолів і діазонію. Встановлено інгібуючу дію на естерази більшості іонів важких металів; виявлена активація p-специфічної естерази іонами лужних металів; припускається стабільність метало-естеразних комплексів для іонів Ni2+, Cu2+ і Zn2+ з низьким проявом ферментативної активності. Розраховано коефіцієнти інгібування іонами металів алозимів S і Fр-специфічної естерази личинок, лялечок і імаго, а також визначені показники межалозимного співвідношення рівнів експресії - S/F- для кожного варіанту дослідів. Обговорюється онтогенетична залежність чутливості карбоксиестераз до катіонів металів.