ЗМІНИ МОРФОЛОГІЇ CYLINDROSPERMUMMICHAILOVSKOENSE (CYANOPROKARYOTA) ЗА ДІЇ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ - Абузарова, Л. X.; Гайсіна, Л. А.; Сафіулліна, Л. М.; Бакіева, Г. Р. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджено вплив сечовини та хлориду калію на морфологічні ознаки вегетативних клітин, гетероцист та спор ціанобактерії Cylindrospermum michailovsko6nse (Cyanoprokaryota). Сечовину використовували у концентраціях 2х10-3; 8х10-3; 2х10-2; 8х10-2; 2х10-1; 5х10-1; 8х 10-1; 1,7 моль/л;хлорид калію — 1х10-3; 5х10-3; 1 х 10-2; 5х10-2; 1 х 10-1; 3х 10-1 моль/л. показано, що для C. michailovsko6nse мочевина була більш токсичною, ніж хлорид калію. найменша чутливість до добрив була властива вегетативним клітинам, найбільша - гетероцистам, спори C. michailovsko6nse стійкі. Чутливість ціанобактерії до добрив відкриває можливості її використання у біомоніторингу навколишнього середовища.