ВПЛИВ АНТРОПОГЕННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ НА СТАН РАРИТЕТНИХ ВИДІВ У МЕЖИРІЧЧІ ДНІСТЕР — ТИЛІГУЛ - Бондаренко, О. Ю.; Васильєва, Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
На території межиріччя Дністер - Тилігул знайдено 57 раритетних видів, 38 з яких охороняються на місцевомурівні і 19, що охороняються на державному, європейському та світовому рівні. Виділено основні напрямки антропогенної дії на природну флору: трансформація ділянок корінної степової рослинності в аграрні угіддя, безсистемний випас худоби, неконтрольовані пали, рекреаційне навантаження. Відмічено раритетні види, які зростають на трансформованих ділянках.