СТАН ОКИСЛЮВАЛЬНО-ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ В ОРГАНАХ ЧОРНОМОРСЬКИХ МІДІЙ MYTILUS GALLOPROVINCIALIS В ПРИСУТНОСТІ СОЛЕЙ ЦИНКА ТА МІДІ В СЕРЕДОВИЩІ ІСНУВАННЯ - Будняк, А. К.; Захарієва, 3. Є.; Сорокін, А. В.; Петров, С. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчена дія солей цинка і міді на деякі показники окиснення-відновлення в органах чорноморських мідій Mytilus galloprovincialis. Отримано, що іони цинка викликають підвищення вмісту малонового діальдегіду, загальної окислювальної активності і зменшують активність каталази в органах мідій, іони міді впливають протилежним чином. Ефекти іонів досліджених металів прямо залежать від спроможності відповідних органів їх накопичувати.