АКТИВНІСТЬ МАТРИКСНОЇ МЕТААОПРОТЕЇНАЗИ-2 В ТКАНИНАХ ДОБРОЯКІСНИХ ТА ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Мотрук , Н. В.; Вовчук, І. Л. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджена активність матриксної металопротеїнази-2 (ММП-2) тканин молочної залози з доброякісними та злоякісними пухлинами. Встановлено підвищення активності ММП-2 за наявності пухлинного процесу. В тканині доброякісних новоутворень підвищення активності ферменту прямопропорційне проліферативному потенціалу пухлинних клітин, а в тканині злоякісних пухлин — зворотньопропорційне ступеню диференціації клітин пухлини. Встановлені вікові особливості активності ММП-2 в немалігнізованій тканині молочної залози та за наявності доброякісного та злоякісного процесу.